Kucie na gorąco i na zimno – podobieństwa i różnice

Kucie na gorąco i na zimno – podobieństwa i różnice

Kucie może odbywać się na kilka sposobów, z użyciem różnych maszyn i z wykorzystaniem zróżnicowanych technik. Za każdym razem jest nam w stanie zagwarantować nieco inne rezultaty. Oczywiście nie wszystkie jego rodzaju są tak samo popularne. Tu na pierwszy plan wysuwa się kucie na gorąco, warto więc poświęcić mu nieco uwagi.

Specyfika kucia na gorąco i na zimno

Gdy mówimy o kuciu, zwykle podkreślamy, że to właśnie temperatura sztabki jest najważniejszych z jego parametrów. Kucie na gorąco wymaga więc podgrzania jej do takiej temperatury, w której może mieć miejsce proces rekrystalizacji. Możliwości formowania materiału są w takim wypadku niemal nieograniczone, a to z kolei sprawia, że można nadać konkretnemu rozwiązaniu odpowiedni kształt. Nieco innym procesem jest kucie na zimno. Sztabki się w takim wypadku nie podgrzewa, co sprawia, że do procesu kucia dochodzi w temperaturze pokojowej. Minusem tego rozwiązania jest przede wszystkim to, że choć jest ono skuteczne, nie można poddać mu każdego materiału.